1 Aug: Mats Bergström (inställt)

Av | 16 januari, 2020

Mats Bergström är en folkkär och uppskattad gitarrist med en bred repertoar. Lördagen den 1 augusti kl 14:00 spelar Mats Bergström på Willboda. Programmet heter Hudnära. Bach, brasilianskt och lite Broadway och är en musikalisk odyssé med Bach som utgångspunkt.

Willboda, i Spannarboda utanför Lindesberg, är en bergslagsgård med anor från 1700-talet. Idag är Willboda en privatbostad. Willbodas övervåning är påbyggd på 1800-talet med gamla trägolv, högt till tak och stora, luftiga rum. Spelningen kommer vara i biblioteket på övervåningen, som till vardags tjänar som familjens vardagsrum.

Datum och tid

21 mars 2010
14:00

Arrangör/plats

Willboda Gård
Spannarboda 318
711 94 LINDESBERG
www.willboda.se
info@willboda.se

Pris

250 Kr per vuxen
100 kr per barn under 18 år
Alla biljettintäkter går oavkortat till artisten

Foto: Bengt Magnusson

Mats Bergström hörs ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker. Inom ramen för BBC Proms 2011 gjorde han succé i Royal Albert Hall med Electric Counterpoint av Steve Reich. Året därpå utkom hans inspelning av samma verk på CD och Blu-ray. I hans diskografi märks även Schuberts Die schöne Müllerin med Olle Persson (Caprice), My Love med Malena Ernman (BIS), Sånger utan ord med Georg Riedel (Naxos), Tárrega: Guitar Music (Naxos) samt Dadodado (Mats Bergström Musik).

Under de senaste konsertsäsongerna har uppdrag med Mahler Chamber Orchestra, Ensemble Modern, London Sinfonietta, Barcelona 216, Anne Sofie von Otter och Malena Ernman fört honom till Wiener Musikverein, Berliner Philharmonie, Royal Festival Hall (London), Teatro Colón (Buenos Aires) Théâtre du Châtelet (Paris) och Dalhalla (Rättvik). Han har också presenterat sin tolkning av Bachs samlade verk för soloviolin, Sei Solo, i Kulturhuset i Ytterjärna. Mats Bergström är sedan 2006 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. 2011 förlänades han medaljen Litteris et Artibus. Läs mer om Mats Bergström på hans hemsida.

Mats Bergström beskriver själv programmet såhär:

Sei Solo, de tre sonaterna och tre partitorna för soloviolin av Johann Sebastian Bach, har en speltid på över två timmar. Jag har prövat olika sätt att presentera min egen gitarrversion av verket; komplett i sin helhet, som enstaka sviter eller bara utvalda satser. Den form jag nu fastnat för är att ge smakprov ur alla sex delarna, vilket ger en god inblick i Sei Solo utan att musiker eller lyssnare behöver förnimma känslan av att vara deltagare i ett maratonlopp.

Under rubriken ”Hudnära” har jag kombinerat noga utvalda delar av Bachs mästerverk med annan, kontrasterande musik. ”Hudnära” är också titeln på ett stycke, eller vad man nu skall kalla det, av kompositionsduon Ludd, Ida Lundén och Lise-Lotte Norelius. Exekutören får här traktera en preparerad gitarr med hjälp av redskap, vilkas ursprungliga användningsområde är köket respektive kanske sängkammaren. Gitarren ÄR sannerligen ett hudnära instrument. På sin höjd en fingernagel skiljer vanligtvis dess strängar från den som spelar. Heitor Villa-Lobos har i sin musik lekt med tanken på hur Bachs musik hade låtit om Johann Sebastian varit född i Brasilien. Kopplingen till populärmusik från sambans och bossa novans hemland känns därför inte långsökt.

Broadway, slutligen, utgör helt enkelt en guldgruva för utvinning av högoktanig underhållningsmusik, här representerad av George Gershwin och en av hans få kvinnliga branschkollegor, Ann Ronell.”

Lyssna på Mats Bergström

Video med tillstånd av Mats Bergström

Om du har frågor

Har du frågor om arrangemanget kan du vända dig till info@willboda.se eller ringa Björn på 072-585 48 06

Anmälan/bokning

Det finns bara 40 platser på denna konsert, därför måste du boka biljett i förväg. Priset är 250 kr per vuxen, 100 kr för barn under 18 år.

Dela sidan på sociala media