Då är det gjort…

Av | 29 oktober, 2020

Jag har just tecknat intresse för ”Fast Mobilt Bredband”. Jag borde vara glad att vi har möjlighet att få en bättre uppkoppling. Befintlig ADSL-koppling fungerar ju allt sämre och sämre. Men det känns ändå så dystert. Vi har ju under flera år sett fram emot fibern. Sen damp beskedet ner att Telia drar tillbaka sitt fiber-erbjudande. Och nu? Det känns som att vi tvingades teckna den här beställningen om Fast Mobilt Bredband ”under pistolhot”. Vi upplever inte att vi hade några andra rimliga alternativ. Om vi inte skrev på skulle vi riskera att helt vara utan bredband: Kopparnätet släcks ner. Faktum. Mobilt bredband via 4G fungerar inte, täckningen är för dålig. Faktum.

Jag har försökt att göra allt jag kommit på vad som står i min makt att göra under de gångna veckorna att försöka påverka situationen: Skrivit brev till PTS. Skrivit brev till Telia öppen fiber, Telias kundombudsman och till ansvarig Telia-chef. Jag har skrivit till Regeringen. Varit på kommunfullmäktige. Pratat med samordnare på kommun, region och länsstyrelse. Pratat med forskare på RISE. Jag har kartlagt bredbandssituationen i byn för att skaffa ett diskussionsunderlag. Så här i backspegeln inser jag att jag betett mig som en tvättäkta rättshaverist. Det skrämmer mig.

Det som känns värst är att det inte gått att få till någon dialog och diskussion med Telias fiber-projekt om hur vi gemensamt kan lösa problemen så att fler hushåll kan få fiber. Vi har inte ens fått chansen att utforska om det finns några alternativa lösningar. Det känns som att vi med ett pennstreck stämplats som ”ej lönsam” i Telias fiberprojektkalkyl och att det i god byråkratisk sed inte går att ändra på ett fattat beslut.

Att Telia agerar som de gör är kanske i grund och botten begripligt. De är ett vinstdrivande företag som svarar mot sina aktieägare.

Sen att Telia, i alla fall vad jag har fått uppleva, har en usel servicegrad och att det är hart nog omöjligt att komma i kontakt med ansvariga chefer, är en annan sak. På en väl fungerande marknad, där det finns konkurrens, skulle det beteendet straffa sig. Men här är konkurrensen satt ur spel.

I grund och botten är det här ett gigantiskt politiskt misslyckande. Hur kan man ifrån statligt håll tillåta att kopparnätet släcks ner innan en ny, ersättande infrastruktur har kommit på plats? Hur tänker man när man lämnar över till marknadskrafterna att etablera infrastruktur? Varför skulle ett vinstdrivande företag vilja bygga infrastruktur i glesbygd? Man säger sig förlita sig på marknadens konkurrens för att skapa alternativ för konsumenterna. I praktiken är verkar fiber-leverantörerna vara ett oligopol som delar upp kartan sinsemellan. När Telia till exempel driver sina säljprojekt och får kunder att teckna sig, hur sannolikt är det då att en konkurrent skulle nå fram med ett konkurrerande erbjudande?

Hur kan staten ha så dålig styrning? Och varför utövar man inte ägarmakten i Telia? Du och jag är representanter för Telias majoritetsägare. Var det inte dessa som de som bolag skulle svara upp mot, i resonemanget ovan?

Bredbandsuppkoppling är en förutsättning för fortsatt landsbygdsutveckling. Enligt ”hela Sverige ska leva” bor 25% av Sveriges befolkning utanför orter större än 3000 invånare. Glesbygden är alltså sammantaget större än huvudstaden.

Att ett antal hushåll här i Spannarboda blir utan fiber är ett faktum. Att vi inte har några andra bättre alternativ än ”Fast mobilt bredband” är också ett faktum. Vad som händer nu återstår att se.

Jag tror knappast att någon marknadsaktör kommer vara intresserad av att dra fiber till ”de vita fläckarna i fiberkartan” här i glesbygden. Jag tror att vi är dömda till att vara andra klassens bredbandsmedborgare: Att vi är de 1,9 procent av Sveriges befolkning som inte har tillgång till minst 100 Mbit/s, enligt regeringens bredbandsstrategi ”Sverige helt uppkopplat 2025”.

Bredband är en förutsättning för utveckling av landsbygden. Lösningen är politisk. Därför borde fiber i landsbygden bli en valfråga 2022.

Många tankar far runt i huvudet medan jag stirrar på texten ”tack för din beställning utav Fast Bredband – vad händer nu” som är svarsmeddelandet efter jag signerat:


När säljkampanjen i ditt område är avslutad sammanställer vi och undersöker leveransförutsättningarna till alla fastigheter som har beställt i området.

Vid ett positivt leveransbeslut för området skickar vi en orderbekräftelse till alla kunder vi har möjlighet att leverera till. Orderbekräftelsen bekräftar att du har träffat avtal med Telia och vi kan påbörja arbetet med att säkra kapacitet och leverera Fast Bredband via mobilnätet till dig.

Observera att avtal sluts först när du mottagit orderbekräftelsen för Fast Bredband via mobilnätet.


En sista liten påminnelse om hur små och obefintligt mikroskopiskt obetydlig just min beställning är. Jag har skrivit på med mitt digitala blod, i form av bank-ID emedan Telia meddelar mig än en gång att de ska ”undersöka leveransförutsättningarna” och att ingenting gäller förrän de har skickat en orderbekräftelse. Allt underbyggt och uppbackat av ett gediget juridiskt avtalsbygge, till deras fördel.

Trots allt detta rekommenderar jag dig att teckna Telias Fast Mobilt Bredband om du fått fiber-erbjudandet tillbakadraget. Här i Spannarboda verkar vi inte ha några bättre alternativ.

Bäst att publicera det här blogginlägget innan nätet går ner igen. Och hoppas på att det ändå kommer bli lite bättre inom snar framtid.

Kommentera gärna. Dela. Vad tycker du?

Björn Tångeberg

Dela sidan på sociala media

2 reaktion på “Då är det gjort…

 1. Karin

  Tja, idag när alla som kan ska jobba hemifrån, hur ska det gå för dem utan uppkoppling? Det kan ju liksom inte bara vara i städer det gäller?
  Total skandal! Problemet är att Telia är så dominant på marknaden att de är svåra att bojkotta annars hade det vara det enda. Det finns iofs andra bolag som erbjuder fast mobilt bredband. Har ni kollat- det har du med säkerhet redan gjort- vilka bolag som har bäst täckning? Tre, tex vet jag har bra täckning (dock inte hos er, kom jag just på…)
  Skit, rent av!

  1. Björn Tångeberg Inläggsförfattare

   Hej Karin,
   Vad jag vet finns det inga andra kommersiellt tillgängliga lösningar för fast mobilt bredband (”FWA”). Tekniken betyder att man dels har en riktad antenn som pekar på en specifik mast, men där man i den masten också har en avsatt bandbredd för just dig. Det är på det sättet man kan garantera en lägsta bandbredd. /B

Kommentarer är stängda.