Ett Svar från Telia

Av | 25 oktober, 2020

Detta är ett inlägg i tråden ”Bredband” på spannarboda.se.
Läs alla inlägg här.

Igår fick jag svar på mitt brev till Telia Öppen Fiber från förra veckan. Notera tre intressanta saker i svaret:

1) I min vädjan om kommunikation och dialog kokar det ner till att Telia minsann har kommunicerat att det behövs en viss anslutningsgrad. Hmm, det vet vi. Sedan säger de att de har kommunicerat att de avbryter satsningen med ett brev. Hmm igen. Jodå, det har vi läst.

2) Att de inte kan informera om antalet anslutna på grund av affärsstrategiska skäl. Det är ett intressant ord. Hade det varit sekretess, GDPR eller något annat hade jag gått på det – men här vill Telia inte dela med sig av informationen. Det innebär att besluten om när anslutningsgraden är tillräckligt hög eller inte kan hållas hemligt.

3) Det som de väljer att inte svara på: att vi vill ha en dialog, att vi vill kunna diskutera alternativa lösningar samt att det finns fastighetsägare som behöver mer än en fiberanslutning.

Jag ska svara i morgon. Ikväll är jag för trött…


Hej!

Under projektets gång har vi kommunicerat att vi behöver en viss anslutningsgrad av de villaägare som har fått vårt erbjudande för att kunna bygga ut ett nytt fibernät.

Vi har tagit beslutet att avbryta vår satsning i ditt område på grund av för lågt intresse. Den informationen har vi även kommunicerat ut via ett brev. Vi beklagar om du inte mottagit det. Det är ett stort projekt och planering att bygga ny infrastruktur och då anslutningsgraden inte är tillräcklig så är det inte ekonomiskt försvarbart för oss att, i dagsläget, etablera fiber. Det definerade området för projektet är ett större geografiskt område och gäller inte endast adresserna på din väg. Vi kan inte skicka ut information kring antalet anslutna på grund av affärsstrategiska skäl.

Gällande fast bredbandsanslutning via mobilnäte så kan jag säga att ni konstant kommer få fast täckning utan att det bryts. Ni kommer även minst ha en garanterad hastighet på 30 mbit/s. Det finns många fördelar med detta. Skulle ni inte ha någon bra täckning så kommer detta även att förstärkas på masten.

(…)
Kundservice Öppen fiber


Tråden ”Bredband” på spannarboda.se syftar till att påverka beslutsfattare, politiker och telecom-företagen att se över bredbandsprojekten i Lindesbergs kommun.

Ett väl fungerande bredband är en säkerhetsfråga, demokratifråga och livsviktig för landsbygdens överlevnad.

Vi anser att Telia ska ta omstart på fiberprojektet och ompröva sitt beslut att inte leverera fiber i de områden i Lindesbergs kommun där man dragit tillbaka erbjudandet.

Genom att vi i byarna är lite mer engagerade och samspelta kan vi tillsammans med Telia säkerställa att projektet blir lönsamt för oss, samhället i stort, för Telia och dess entreprenörer.

Vidare anser vi att Telia ska lämna kopparnätet kvar tills dess det finns en etablerad och framtidssäker infrastruktur som kan ersätta kopparnätet. FWA är inte rätt teknik.

Dela sidan på sociala media

2 reaktion på “Ett Svar från Telia

 1. Arne Andersson

  Hej, bra jobbat Björn!
  Kan vi inte dra ihop ett stormöte och bjuda in Anders Widegren från Lindesbergs kommun?
  Han är kontaktperson för bredbandsutbyggnaden.
  Jag tror det är läge att samlas och elda på engagemanget hos oss bybor.

  1. Björn Tångeberg Inläggsförfattare

   Tack Arne!

   Jo, jag går också med sådana tankar. Jag har fått ett löfte av Telia att de ska återkomma med frågor jag hade i samtalet med dem. En av frågorna var just om de kunde ta ett möte med oss i byn.

Kommentarer är stängda.