Tacka inte ja till Telias erbjudande om fast mobilt bredband!

Av | 19 oktober, 2020

Edit: nu de sista dagarna innan erbjudandet om Fast Mobilt Bredband finns det just nu ingen annan bättre lösning än att tacka ja till Fast Mobilt Bredband. Även om det är fel teknik, är alternativet att du står helt utan snabb uppkoppling.

Härtill nödd och tvungen, som biskop Brask sa.


Telias erbjudande ”fast mobilt bredband”, verkar inte vara en rimlig ersättning för fiber. Kapacitetsmässigt ligger det under såväl nationella som EU-målen i bredbandsstrategin.

Vi riskerar att bli de 0,1 procenten av Sveriges befolkning som blir lämnade sist i digitaliseringen.

Därför ska vi kräva att få föra en dialog med Telia om vi kan lösa problemen på ett annat sätt. Vi kan till exempel gräva själva eller se om det finns lösningar med fiber som luftledning. De drygt 7000 kr som det kostar att montera ”fast mobilt bredband” kanske kan användas vettigare.

Jag tycker att vi ska kräva av Telia att de för en dialog med oss, inte ställer oss inför fullbordat faktum och ställer ultimatum: ”ta vårt erbjudande eller bli utan bredband”.

Telia har haft flera år på sig att planera, utvärdera, förankra och säkerställa att fibernätet blir utbyggt. De ger oss två månader att godkänna deras enda alternativ. Det är hitintills omöjligt att få kontakt med deras beslutsfattare. Det är skamligt.

Telia måste kunna motivera varför fibern dragits tillbaka på vissa områden, när angränsande områden får leverans. Det måste finnas mer dialog med kunderna än ett vykort och ett mail.

Därför tycker jag att du ska vänta till absolut sista stund att tacka ja till Telias erbjudande. Under kommande veckan kommer vi kunna reda ut mer frågetecken. Håll dig uppdaterad på spannarboda.se.

Man brukar säga att det är marknaden som avgör i de här frågorna.
Kom ihåg att marknaden – det är vi.

Gilla och dela detta inlägg


Tråden ”Bredband” på spannarboda.se syftar till att påverka beslutsfattare, politiker och telecom-företagen att se över bredbandsprojekten i Lindesbergs kommun.

Ett väl fungerande bredband är en säkerhetsfråga, demokratifråga och livsviktig för landsbygdens överlevnad.

Vi anser att Telia ska ta omstart på fiberprojektet och ompröva sitt beslut att inte leverera fiber i de områden i Lindesbergs kommun där man dragit tillbaka erbjudandet.

Genom att vi i byarna är lite mer engagerade och samspelta kan vi tillsammans med Telia säkerställa att projektet blir lönsamt för oss, samhället i stort, för Telia och dess entreprenörer.

Vidare anser vi att Telia ska lämna kopparnätet kvar tills dess det finns en etablerad och framtidssäker infrastruktur som kan ersätta kopparnätet. FWA är inte rätt teknik.

Dela sidan på sociala media

2 reaktion på “Tacka inte ja till Telias erbjudande om fast mobilt bredband!

  1. Stefan Toll

    Tack Björn för ditt engagemang och kunskap i ämnet!

Kommentarer är stängda.