Kommunfullmäktige 19/10

Av | 19 oktober, 2020

Detta är ett inlägg i tråden ”Bredband” på spannarboda.se.
Läs alla inlägg här.

Jag deltog som åhörare på kommunfullmäktige i Lindeskolans aula. Det var första gången jag var med och det var intressant att se den demokratiska processen i praktiken. Jag uppmanar fler att gå och titta! Jag ska definitivt gå dit fler gånger.

Under allmänhetens frågor fick jag 3 minuter på att formulera en sammanfattning av den text jag skickade in igår. Jag tryckte på att det är en demokratifråga, en säkerhetsfråga, att marknaden är satt ur spel och att Telias alternativ, fast mobilt bredband är ett alternativ som tvingar oss att bli den 0,1 procent av befolkningen som ligger sist i regeringens bredbandsstrategi.

Jonas Kleber, C och vice ordförande i kommunstyrelsen sa att kommunen förstår den frustration vi medborgare känner i bredbandssituationen och att frågan kommer att tas upp ytterligare.

Både före och efter mötet visades det intresse av såväl S, C som MP kring bredbandsfrågan och jag hade en del diskussioner. Genomgående uppmuntras vi att fortsätta kämpa.

Jag upplever, lite besviken, att det saknas konkreta idéer och politisk handlingskraft kring vad kommunen skulle kunna göra i bredbandsfrågan. Det kändes som om jag mest uppmanades att fortsätta kontakta regering, myndigheter jaga telecom-företagen och få media intresserade.

Jag tror att detta kommer bli en viktig valfråga i landsbygden. Vi ska inte lämnas efter bara för att vi inte bor i stan.


Tråden ”Bredband” på spannarboda.se syftar till att påverka beslutsfattare, politiker och telecom-företagen att se över bredbandsprojekten i Lindesbergs kommun.

Ett väl fungerande bredband är en säkerhetsfråga, demokratifråga och livsviktig för landsbygdens överlevnad.

Vi anser att Telia ska ta omstart på fiberprojektet och ompröva sitt beslut att inte leverera fiber i de områden i Lindesbergs kommun där man dragit tillbaka erbjudandet.

Genom att vi i byarna är lite mer engagerade och samspelta kan vi tillsammans med Telia säkerställa att projektet blir lönsamt för oss, samhället i stort, för Telia och dess entreprenörer.

Vidare anser vi att Telia ska lämna kopparnätet kvar tills dess det finns en etablerad och framtidssäker infrastruktur som kan ersätta kopparnätet. FWA, så kallat fast mobilt bredband, är inte rätt teknik.

Dela sidan på sociala media