Bredband i Spannarboda

Av | 18 oktober, 2020

Detta är ett inlägg i tråden ”Bredband” på spannarboda.se.
Läs alla inlägg här.

Många reagerade som jag när de fick höstens två besked från Telia: det blir ingen fiber och kopparnätet läggs ner. Jag blev besviken, arg och känner mig dåligt behandlad.

Ur mitt perspektiv handlar det om följande frågor:

1. Bredband är en förutsättning för att landsbygden ska leva och utvecklas. Det påverkar våra möjligheter att driva företag, arbeta hemifrån, hålla kontakten på sociala media, handla varor och ta del av samhället i stort. Det påverkar fastighetspriserna om det finns bredband eller inte. Bredband är en demokratifråga!

2. Den föreslagna lösningen från Telia, ”fast mobilt bredband” är inte framtidssäkert och är inte ett alternativ till fiber. Vi riskerar att inte kunna nå målen i regeringens bredbandsstrategi eller EU:s mål för bredbandsutbyggnad.

3. Att släcka ner kopparnätet innan en motsvarande infrastruktur är på plats är en säkerhetsfråga för samhället. Kan Telia garantera att exempelvis att fall-alarm för äldre fungerar över 4G-infrastruktur med den mobiltäckning vi har?

4. Marknaden och konkurrensen är satt ur spel. Scanova (Telia öppen fiber) och IP only har i praktiken delat upp marknaden genom att teckna upp konsumenter på fiberprojekt. Nu när de lönsamma hushållen har fått fiber och Telia drar tillbaka resterande fibererbjudande finns det ingen konkurrent som tar vid.

5. Telia agerar utan dialog och transparens. Det finns exempel på där de dessutom verkar ha fattat beslut på felaktiga grunder. De är fortsatt omöjliga att få tag på. Är de ens intresserade av dialog?

Ur Regeringens bredbandsstrategi: Regeringen har visionen ett helt uppkopplat Sverige eftersom det skapar förutsättningar för att bo och verka i hela landet, driva tillväxt och innovativ produktion. På kort sikt höjs målsättningen till att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s redan år 2020. […] Regeringen justerar nu målsättningen om att 90 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 100 Mbit/s och arbetar för att nå längre. Det finns även mål på EU-nivå som säger att alla i Europa senast år 2020 har tillgång till internet med en hastighet på mer än 30 Mbit/s och att 50 procent av alla hushåll abonnerar på minst 100 Mbit/s.

Vill du hjälpa till att driva frågorna om att få en bra bredbandslösning även för landsbygden i Lindesbergs kommun? Kontakta mig på bjorn.tangeberg@gmail.com


Tråden ”Bredband” på spannarboda.se syftar till att påverka beslutsfattare, politiker och telecom-företagen att se över bredbandsprojekten i Lindesbergs kommun.

Ett väl fungerande bredband är en säkerhetsfråga, demokratifråga och livsviktig för landsbygdens överlevnad.

Vi anser att Telia ska ta omstart på fiberprojektet och ompröva sitt beslut att inte leverera fiber i de områden i Lindesbergs kommun där man dragit tillbaka erbjudandet.

Genom att vi i byarna är lite mer engagerade och samspelta kan vi tillsammans med Telia säkerställa att projektet blir lönsamt för oss, samhället i stort, för Telia och dess entreprenörer.

Vidare anser vi att Telia ska lämna kopparnätet kvar tills dess det finns en etablerad och framtidssäker infrastruktur som kan ersätta kopparnätet. FWA är inte rätt teknik.

Dela sidan på sociala media

4 reaktion på “Bredband i Spannarboda

 1. Mikael

  ”Fiber ger råg i bygden”

  -Gammalt landsbygdsordspråk

  1. Björn Tångeberg Inläggsförfattare

   Eller hur! 🙂

   Det är tråkigt bara att det är marknadskrafterna som avgör vilket bredband vi får.

Kommentarer är stängda.